Nieuwegein Toen & Nu

Deze week kreeg ik een foto uit 1979. Toegestuurd door de heer van der Linden, digitaal. Als beschrijving stond er bij: ‘Beste Martin, hierbij een foto waarop te zien is dat een politieagent een tijdelijk verkeerslicht plaatst op de kruising Richterslaan / Mendes da Costalaan, vlakbij het winkelcentrum Makadoo. Ik hoop dat je er wat mee kunt.’

De foto is dus van 33 jaar geleden. Jutphaas was Toen al een tijdje Nieuwegein. Toen misschien iets minder druk maar, druk genoeg om het verkeer te regelen met een van de modernste machines. Martin Reijmerink ging eens op dezelfde plek kijken en maakte een zelfde foto voor de rubriek ‘Toen en Nu.’ Wekelijks bezoeken wij een lokatie en speuren we naar dat ene plekje op een oude foto of ansichtkaart om te zoeken wat er veranderd is. Heeft u een oude foto met een verhaal mail hem gerust aan ons. Wij kijken dan hoe het nu is.

Naar aanleiding van deze Toen en Nu ontvingen wij een telefoontje van Peter Ligtvoet, die meer wist te vertellen over de foto van Toen. Op de foto uit 1979 is een politieagent te zien die een tijdelijk verkeerslicht plaatst op de kruising Richterslaan / Mendes da Costalaan. Ligtvoet meldde ons dat het ‘lompe apparaat’, zoals het in de rubriek van twee weken geleden werd omschreven, er inderdaad een tijdje had gestaan. Ligtvoet wist zich verder te herinneren dat het initiatief voor dit verkeerslicht kwam van wetenschappelijk journalist Hans Hermans. Zijn dochters zaten destijds op De Schakel. Eén van de twee werd op dit kruispunt door een auto geschept terwijl ze naar school fietste. Hermans had zijn connecties in de lokale politiek en maakte zich destijds hard voor de komst van het verkeerslicht.
En met succes.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk